Procene leto 2019

Procene leto 2019

PROCENA VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI

Procena vrednosti nekretnina u Srbiji nije nov posao, ali profesija licenciranih procenitelja jeste nova, postoji tek od februara 2018. Tim poslom su se do tada bavili uglavnom sudski veštaci koji su, kao i ostali zainteresovani za taj posao, morali da polažu stručni ispit kakao bi stekli licencu koju izdaje Ministarstvo finansija, na šta ih je obavezao Zakon o proceni vrednosti nepokretnosti.

Trenutno ima oko 180 licenciranih procenitelja (leto 2019.godina),

Licencirani procenitelji, osim što su obavezni da budu članovi akreditovanog udruženja, obavezni su da imaju osiguranje od profesionalne odgovornosti i da pohađaju minimum 20 sati kontinurane edukacije godišnje. Moraju da poštuju Nacionalne standarde procene nekretnina i Etički kodeks procenitelja. Nakon sticanja licence, akreditovana udruženja vrše inicijalnu proveru njihove prakse, a zatim minimum još jednom u svake tri godine.

Procene za banke, za koje se radi oko 50 odsto ukupnih procena vrednosti nepokretnosti, moraju da budu urađene „bez greške“, jer ako nije tako problem nastaje kad dođe do naplate hipoteke
Banke u Srbiji, kao najvažniji poslodavci procenitelja, imaju svoje zaposlene koji rade kontrole procena licenciranih procenitelja. Poprilično je upitno na koji način i po kojim metodologijama službenik banke kontroliše nekog ko je takve procen radio mnogo puta i svaki dan je na tržištu.
Zakon o proceniteljima obuhvata tri svrhe procene za koje moraju da se koriste licencirani procenitelji: za svrhu obezbeđenja kredita kod finansijskih institucija, za stečajeve i za vansudska namirenja, tako da su licencirani procenitelji najčešće angažovani od strane banaka, izvršitelja i stečajnih upravnika,

Što se tiče ostalih svrha procena nekretnina – za finansijsko izveštavanje, za kupoprodaje, za oporezivanje, još se teoretski mogu angažovati sudski veštaci, ali i u tim slučajevima, takođe se radije anagažuju licencirani procenitelji. Naše iskustvo da u sudskim veštačenjima sudije angažuju sudske veštake, ali ako je u pitanju spor kojim su obuhvaćene vrednosti nekretnina i tu sudije polako radije traže usluge licenciranih procenitelji koji su, ujedno, i sudski veštaci.

Za sve vrste veštačenja i procene vrednosti nepokretnosti obratite nam se direktno na 011/2544-755 ili na mejl: old.royal@sbb.rs. Po ovlašćenju Ministastva finansija kao Procenitelji i Ministarsva pravde
naše su procene priznate i punovažne za sve institucije na teritoriji Srbije, kao i za pojednine Banke sa kojima imamo potpisane ugovore.
Milić Đoković