PRAVO VREME ZA КUPOVINU - SAD I ODMAH

PRAVO VREME ZA КUPOVINU -  SAD I ODMAH

PRAVO VREME ZA КUPOVINU-SAD I ODMAH

Republički zavod za statistiku je u svom saopštenju koje se odnosi na prikupljanje podataka i istraživanjima o cenamastanovanovogradnje u prvoj polovini 2017.godine preneo vrlo zanimljive i za mnoge neobične i neočekivane rezultate.
Po zvaničnim podacima cene stanova novogradnje u RepubliciSrbiji u I polugodištu 2017. godine, u odnosunaprosečnecenestanova u II polugodištu 2016. godine, opalesuza 4,0%. Obuhvaćenisustanovinovogradnjezakojesu u izveštajnompolugodišturealizovanikupoprodajniugovoriizmeđukupca i prodavca u gradskimnaseljima.Svecenepredstavljajunominalniizrazvrednostiizkupoprodajnihugovora (bezrevalorizacije) i iskazujusepojednommetrukvadratnomkorisne (stambene) površine stana.
Prema rečima profesionalaca i posrednika koji se bave posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti, podaci su tačni ali zavisno iz kog ugla se posmatraju. Кao prvo, u statistici se navode samo podatci koji su u ugovorno navedeni, gde se često dešava da se kapara tj učešće ne upisuje u glavni ugovor tj upisuje se tzv nominalna vrednost. Zatim navode da je to praktično promet već završenih objekata u godini koja je bila prethodna što je ciklični posao i ne može se posmatrati polugodišnje. Ono što je statistički tačan podatak je minimum posmatranje na 18 – 24 meseca od započinjanja investicionog ciklusa, tj od početka gradnje do završetka iste, prodaje i uknjižbe na ime kupca. Prema rečima Milić Đokovića, izvršnog direktora agencije Old rojal iz Beograda, tržište nekretnina se mora posmatrati celovito a ne parcijalno i ne kvartalno ili polugodišnje. To je jedno dugoročno vezani posao, koji se radi na duže staze i to i prodaja i kupovina a često i takozvane vezane transakcije (prodaja radi kupovine). Na tržištu se trenutno dosta gradi, uglavnom na pristojnim lokacijama i za svakog po nešto. Statistika je dobra stvar za pokazivanje ali realnost na terenu je često nešto drugačija. Ima novogradnje koja se nudi za preko 3,000eur-a po m2 na eksluzivnijim lokacijama(Vračar, Dedinje, Stari grad) ali se može naći i za 1,000eur-a po m2 novogradnja na Mirijevu, Rakovici, Braće Jerkoviću, Petlovom i Labudovom brdu i sličnim obodnim naseljima, sada već sa jako dobro opremljenom infrastrukturom ili onom koja se gradi ali će biti uskoro završena. Trenutno je aktuelna kupovina tzv studentskih stanova, koji su od 40-50 m2, za oko 50,000eur-a, tj stanovi koji se mogu izdavati i rentirati od 150-250 eura. Sa trenutno povoljnim kreditima iznos rate pokriva iznos rente i sa te strane je jako dobro sada kupiti. Takođe cene su sada na istorijskom minumumu a ponuda stanova je dobra. Кao jedan od bitnijih faktora koji se na tržištu nekretnina pojavljuju jeste uticaj vanekonomskih faktora. Tu se misli na političke faktore, izbore i slično. Đoković navodi da se često dešava da tržište poremete i neodgovorna ili neargumentovana obećanja raznih struktura i investitora o jeftinoj gradnji, o ceni kvadrata od 500-600 eur-a, što je često neizvodljivo i ekonomski neisplativo i obično se završi samo na bazi obećanja.
Кupovina stana je stvar izbora i mogućnosti investitora-kupca. Treba istaknuti da je preko 50% svetskog kapitala u nekretninama, i da taj procenat raste iz godine u godinu. Nekretnina je uvek dobra investicija, bez obzira na vreme i mesto, i svako treba da odluči prema svojim mogućnostima i potrebama da kupi istu, zaključuje Đoković.