Šta nas čeka u 2019 godini na tržištu nekretnina,

Šta nas čeka u 2019 godini na tržištu nekretnina,

Što nas čeka na tržištu nekretnina u 2019. godini?

Na ovo bitno pitanje za mnoge naše čitaoce pokušali smo da potražimo odgovor kod jednog od najboljih poznavalaca tržišta nekretnina u Srbiji, magistra menadžmenta nekretina Milić Đokovića, licenciranog procenitelja vrednosti nepokretnosti i predsednika „Udruženja sudsih veštaka i procenitelja Srbije“ i vlasnika agencije za promet nekretina „Old royal sistem “ iz Beograda .
Naše pitanje je hoće li se tržište kupovine i potražnje stanova i kuća u Srbiji nastaviti oporavljati?
-Kako stvari stoje, ova godina će biti slična prošloj. Blagi rast cena se nastavlja i to je negde oko 5-10 % na godišnjem nivou i to pre svega u velikim gradovima (Beograd i Novi Sad), kao i u području turističkih centara (Kopaonik i Zlatibor). Moje je mišljenje da ne treba biti preoptimističan, ali ni gledati stvari crno.
-Prošla i pretprošla godina, 2018.-2017., su bile godine delimičnog oporavka tržišta nekretnina, ali se može reći da to još uvek nije reč o procvatu ili znatnom rastu prodaje. Rast se beleži u Beogradu, većim centrima okruga i drugim područjima usko vezanim uz turizam. Na žalost moramo reći da je u nekim delovima Srbije situacija jako loša tj skoro kritičnai da postoji preko 50% opština gde je promet nekretina jako mali ili ga skoro i nema.
-USrbiji imamo vrlo raslojeno i geografski diferencirano tržište. Važno je dobro analizirati razloge za porast cena i transakcija u određenim delovima zemlje i biti realan. Činjenica je da se prave strukturne i političke reforme koje bi osigurale dugoročan, progresivan ekonomski rast i tzv regionalni oporavak društva nisu dogodile. Npr. jako malo se poboljšava tzv socijalna infrastruktura koja bi stimulisala nerazvijene delove države, koje bi ih učinile atraktivnima za život porodica, za smanjenje pritiska na velike gradove ili centre okruga.
- Sa predviđanjem moramo biti oprezni.Mislim da nema razloga za crne prognoze, ali ni prevelikog za slavlje. Važno je da svi akteri na tržištu budu optimistični, ali i pragmatični, a da država radi s ciljem razvoja svih segmenata društva i ekonomije i da se postigne sinergija između mera koje donosi država i svih učesnika na tržištu nekretnina.
- U 2019. godini očekujem manje povećanje broja transakcija na nivou celeSrbije i manjem porastu cene nego 2018. godine. I to ne ravnomerno nego kako sam već naglasio u centrima i u turističkim mestima. Takođe treba biti oprezan jer se uočavaju neka postupanja investitora prema već viđenom obrascu koja smo videli početkom dvehiljaditih godina. Mislim da struka nekretninaša treba i mora da ima veći uticaj nego ranije, i da investitori treba da izvrše analizu i pitaju one koji se bave kupoprodajom (a to su agencije za nekretnine pre svega) šta se traži, šta tržište želi, šta ne želi i šta i gde može da se proda ili kupi. Kad se ulazi u projekt, treba predvideti stanje tržišta na kraju projekta nakon proteka od dve godine te svakako treba imati na umu da je naše tržište ipak malo tržište sarelativno malim brojem potencijalnih kupaca na godišnjem nivou, mada treba imati na umu postepeno otvaranje i jedan konigent kupaca iz inostranstva koji kupuju nekretnine u Srbiji kao drugu ili treću nekretninu.
- Kad je reč o investitorima, bilo bi važno da se nastave primjenjivati dobro poznata pravila lokacije i kvalitete gradnje, ali bi još važnije bile sofisticiranije analize tržišta. Bez takvih analiza nema dugoročnog, održivog razvoja tržišta, i treba tačno definisati cene po kojima je tržište spremno dugoročno apsorbirati nekretnine te vrste nekretnina koje tržište zaista traži i treba.Trebale bi uzimati u obzir, među ostalim, i platežnu moć građana i demografsku situaciju na pojedinom delu tržišta.
-Tržište nekretnina je usko vezano za situaciju u privredi, kreditnom politikom i opštim političkim kretanjima kod nas i u Evropi.Poučeni ekonomskom krizom od 2009-2014. godine, kada su se mnogi opekli, a poneki i izgoreli, opreza nikad dosta, a svi učesnici tržišta nekretnina, od kupaca, prodavaca, investitora, građevinara, banaka, procenitelja, posrednika moraju biti realni i zadržati ‘hladnu glavu’ zaključuje Đoković.
POLITIKA 22.02.2019